Gonks med turnébilen

gonks pop-band

Gonks med nya Turnébilen

Folka-bussen som vi tidigare använt gick ur tjänst efter en strapatsrik turné i norrbottens-kylan under en iskall vinter. Lasses far ställde sin stiliga marinblå Opel Kapitän (bilden) till förfogande och alla transportproblem var väck. Snabbt kunde vi komma till spelningarna och inte behövde vi frysa heller.

Gonks – Scenkläder

Gonks hade från början en väldigt strikt klädkod, liksom de flesta popband i början av pop-eran på 60-talet. Vi uppträdde i häftiga svarta manschesterkostymer med orangefärgade skjortor inköpta på Junior Center i Boden. Vi var inte så noga med pressvecken men kavajerna däremot behandlades som dyrgripar och fick inte ha minsta veck.

Det fria klädvalet infördes i Europa med den engelska designern Mary Quant i speten. När Gonks blev husband på Art-Club i Boden hösten 1966 så skrotades kostymerna och vi uppträdde mer och mer i privata kläder.

Klädmodet på 1960-talet

May Quant införde minimodet med kjolarna som blev betydligt kortare och kombinerades med färgglada stumpbyxor. Hennes Vidal Sassoon-klippning typ störtkruka slog igenom. Favoritmascaran för tjejerna i Boden var Perplex och deras läppar var täckta med Shantung 23. Sara Lidman predikade fred och radions Tio-i-topp klockan 15:00 på lördagarna var konstant inbokad, liksom Kvällstoppen på söndagskvällarna.

Köpa Jeans i Boden

Jeansen hade börjat sitt segertåg över världen och nådde även avlägsna Boden i Norrbotten. Inhandlades på Göstas, Hanséns Kläder, Åkerlunds eller Junior Center som alla fyra låg vid Wallströms Hörna centralt i Boden.

Åkte man ner till Stockholm så var det endast Impo på Gamla Brogatan som var aktuell när det gällde jeansinköp. Ett nytt svensk jeansmärke, Gul & Blå, gör sitt intåg 1966 och börjar konkurrera med de amerikanska jättarna. Namnet bar dock en klar tönt-stämpel och ingen popmusiker i Boden med lite självaktning åker ner till Stockholm för inköp av dessa jeans. Gul & Blå-jeansen får dock ett rejält uppsving i början på 70-talet.

Det var bara tre jeansmärken som accepterades av ungdomarna i Boden vid denna tid; Levis, Lee eller Wrangler. Spanska Lois hade inte kommit till Boden ännu och konsumjeansen var uteslutna i popkretsar.

Gonks Kläder

För oss grabbar i Gonks var det täckjacka, parkas eller skepparkavaj som gällde, svart eller marinblå, men även US Army-parkasen letade sig upp till Boden. Därtill mörka gummistövlar med nedvikta skaft som även gällde för tjejerna, men då skulle stövlarna vara vita. Härliga varma lofers var fortfarande var mans egendom.

Dåtidens popstjärnor blir stilikoner och trendbildare. Musikerna i Beatles med främst John Lennon i spetsen blev riktiga skyltdockor,  Även andra som Bob Dylan, Janis Joplin och Jimi Hendrix styr modet i alla möjliga riktningar. Modsen dyker upp i en ganska varierad kädstil men ofta i eleganta kostymer och smal slips oftast tillverkade i läder, hippiefolket ansluter under 1966 i färgglad batik.

Hippies uppstod ju i USA 1966 och den sk. hippierörelsen kom främst från San Francisco och var en reaktion mot kommersialism, krig och statusjakt. “Peace” och “Love” blev ord som spred sig över världen som en löpeld, även till militärstaden Boden.

Helt plötsligt så fick en ny generation upp ögon för Indien och dess kultur där framförallt George Harrison i Beatles skapade modeinfluenser. Ur hippierörelsen uppstod ett nytt mode med unisex som ledord. Jeansen blev lite vidare nedtill och skinnvästar med broderier allt vanligare.

Under dessa år blev herrmodet betydligt roligare och mer färgglatt. Skjortor i roliga mönster och material ersatte det mer strikta 50-talsmodet. Även hattar av olika slag fick en kort glansperiod under denna tid.

Bilden ovan är bevis för att Gonks inte kunde motstå frestelsen av modets nycker. Kanske med undantag av Tommy förstås som ståtar i ett annat av dåtidens populära plagg, polotröjan.

Undrar du var bilden är tagen – det undrar vi också?


 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *